Meer inspiratie
 Facebook
 Instagram
 YouTube
 Pinterest
 Fotoactie

Vloeren en kasten op maat?
Voordeelschuifdeurkast.nl
Voordeelvloeren.nl
Voordeellaminaatvloeren.nl

Montagepartner worden
Montagepartner worden?
Wil je montagepartner worden? Of wil je weten wat de voordelen voor jou als professional zijn en wat we voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan even contact op via: info@voordeeldeuren.nl
Stuur een mail

Nieuw  |  voordeelvloeren.nl

Opdek deuren


Wat is een opdekdeur?

Het grote verschil tussen een opdekdeur ten opzichte van een stompe binnendeur is de zichtbare zijkant van de deur die half in het kozijn en half op het opdek kozijn wordt geplaatst. Een kozijn is het gedeelte dat vast zit in de muur, dit is in de meeste gevallen van metaal en soms van hout. Het is in beide gevallen een opdekkozijn.
De verbinding tussen een opdekkozijn en een opdekdeur wordt gemaakt door minimaal twee paumelle scharnieren. Het openen en sluiten van een opdekdeur gaat door middel van een insteekslot die in een slotgatfrezing wat in de deur wordt geplaatst. De deur kan dan geopend en gesloten worden door een deurkruk.

Opdekdeuren opmeten


Wat is de breedte van een opdekdeur?

De breedte kan je bepalen op twee manieren. Je meet de bestaande deur op of meet de breedte in het bestaande kozijn. Standaardbreedtematen zijn: 630mm, 680 mm, 730 mm, 780 mm, 830 mm, 880 mm en 930 mm

Een bestaande deur vernieuwen:


Een opdekdeur heeft door de opdekrand verschillende breedte maten. Een deel dat in het kozijn valt waar een insteekslot in gemonteerd is en een breder deel wat op het kozijn valt en waar de paumelle scharnieren in zijn gedraaid. De juiste breedtemaat van de deur is de kleinste breedte zonder opdekranden, het deel waar het insteekslot in is gemonteerd.

Een opdekkozijn inmeten:


Een opdekdeur meet je voor de breedtemaat in de binnenzijde van het kozijn op. De opdekdeur valt gedeeltelijk in het kozijn en die sponningmaat is belangrijk.

Wat is de hoogte van een opdekdeur?

Het makkelijkste is de hoogte op te meten van een bestaande opdekdeur aan de lange zijde inclusief de opdekrand. Dit is de zijde waar de paumelle scharnieren zichtbaar zijn. Bij een bestaand opdekkozijn bepaal je de hoogte maat door de hoogte in het kozijn op te meten en daar 13 mm voor de opdekrand bij op te tellen (uitzondering, bij Svedex deuren 9 mm) - de ruimte van gemiddeld 8 mm tussen vloer en de opdekdeur. De standaard hoogtematen van opdekdeuren zijn: 201.5 cm, 211.5 cm en 231.5 cm.

Wat is de juiste draairichting?

De makkelijkste manier om de draairichting van een opdekdeur te bepalen is om te kijken aan welke kant de paumelle scharnieren zichtbaar zijn. Zijn de paumelle scharnieren aan de linkerzijde gemonteerd, is het een linksdraaiende opdekdeur. Worden de paumelle scharnieren aan de rechterzijde gemonteerd, is het een rechtsdraaiende opdekdeur.

Wat is de hoogte van de paumelle gaten?

De hoogte van paumellegaten (6 mm) in opdekdeuren is in Nederland gestandaardiseerd. De onderstaande maten worden hierbij aangehouden:
Deurhoogte 2015 mm - 236 mm + 1736 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)
Deurhoogte 2115 mm - 336 mm + 1836 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)
Deurhoogte 2315 mm - 336 mm + 536 mm + 2036 mm (gemeten vanaf bovenzijde deur)

Wat is de hoogte van het slotgat en deurkruk?

De hoogte van de deurkruk is precies 1050 mm gemeten vanaf de onderzijde van de deur als er een insteekslot in de deur is gemonteerd.
De slotgatfrezing is een standaard Nemef 1200 boring. De exacte afmetingen zijn:
Slotkastfrezing is 130 mm hoog x 18 mm breed x 85 mm diep.
De voorplaat met ronde hoeken is 174 mm hoog x 20 mm breed x 3 mm diep.

Montage van paumelle scharnieren in opdekdeuren

Een opdekdeur is voorzien van twee of drie gaten waar de paumelle scharnieren zo ingedraaid kunnen worden. Een opdekdeur afstellen is makkelijk door de paumelle scharnieren in of uit de deur of het kozijn te draaien. De scharnieren zijn aan beide uiteinden voorzien van zelftappend schroefdraad. Draai het holle gedeelte van het scharnier in de opdekdeur en het spitse gedeelte van het scharnier in het kozijn. Zorg dat alle scharnieren gelijkmatig in het kozijn en opdekdeur zijn gedraaid. Hang de opdekdeur in de scharnieren en probeer de deur voorzichtig te sluiten.

Afstellen is zo gebeurd. Opdekdeuren kunnen tijdens het monteren van de deur klemmen, precies goed hangen of juist te ruim in het kozijn hangen. Klemt de opdekdeur aan de scharnierzijde, draai het spitste gedeelte van het scharnier enkele slagen uit het kozijn. Klemt het kozijn aan de slotzijde, draai dan het holle gedeelte van het scharnier in de opdekdeur. Hangen de deuren te ruim, werk dan juist andersom.

Te hoge opdekdeuren worden ingekort aan de onderzijde. Schuurt de opdekdeur net over het laminaat, parket of tapijt is een kunststof ringetje tussen de scharnierdelen een handige oplossing.

Hoe monteer ik een opdek deur?
Opdek Links

Scharnieren zijn links zichtbaar op het kozijn


Opdek Rechts

Scharnieren zijn rechts zichtbaar op het kozijn


Wat ik moet ik weten voordat ik een opdek deur bestel?

Meet de hoogte van de sponning, de speling aan de onderzijde van een binnendeur varieert tussen de 5 en 15 mm

Scharnieren zijn rechts zichtbaar op het kozijn


Meet de breedte van de de sponning.

De hoogte van paumelle gaten en een slotgat in een opdekdeur

De hoogte van paumellegaten in deuren is in Nederland gestandaardiseerd. De onderstaande maten worden hierbij aangehouden:


Deurhoogte 201,5 cm

Deurhoogte 211,5 cm


Deurhoogte 231,5 cm

Hoogte Slotgat

De hoogte van het slotgat wat in de zijkant van een opdekdeur is gefreesd zit ook op een vaste hoogte zodat er een standaard hoogte is voor een deurkruk in Nederland. Het hart van een deurkruk zit op 1050 mm (105 cm) gemeten vanaf de onderzijde van zowel een stompe als een opdekdeur.


Wat zijn de meest verkochte opdekdeuren?


De meest verkochte opdekdeuren zijn de vlakke opdekdeuren. Geen profiel in de deur, geen glas en gewoon glad en wit afgelakt in RAL 9010. De populaire deuren zijn de Svedex SL1 opdekdeur en de CanDo Superior opdekdeur. Het voordeel van de Svedex SL1 opdekdeur is de extreem goede laklaag leverbaar is 3 verschillende wittinten, een gemonteerd insteekslot naar keuze en een scherpe prijs. Nadeel van de Svedex SL1 opdekdeur is de levertijd van 2 weken.
De afgelakte CanDo Superior opdekdeur is binnen een week thuisbezorgd en ook leverbaar met spaanplaatvulling, glasopening of eventueel brandwerend.

Wat zijn de verschillen in opdekdeuren?


Opdekdeuren zijn leverbaar in diverse uitvoeringen en kwaliteiten. De belangrijkste afweging is of je kiest voor een opdekdeur in de grondverf of voor een geheel afgelakte opdekdeur. Een afgelakte deur is direct klaar om te monteren en scheelt een extra schilderklusje.
Volspaan opdekdeuren zijn voorzien van een spaanplaat deurvulling in plaats van een honingraat deurvulling. Volspaan opdekdeuren worden vaak toegepast waar de belasting op de opdekdeuren door veelvuldig gebruik hoog is.Handig om te weten

Opdekdeuren opmeten Pijl rechts Stompe deur heeft geen draairichting Pijl rechts Verschil tussen een slotgat en krukgat Pijl rechts Zo bestel je een complete deur Pijl rechts Sloten en bewerkingen Pijl rechts Inmeten en montage Pijl rechts Veel gestelde vragen Pijl rechts

Ons team staat klaar om je te helpen

Klantenservice Pijl rechts Showroom Pijl rechts Bezorgen of afhalen Pijl rechts Betaalmogelijkheden Pijl rechts Retourneren Pijl rechts Brochures en video's Pijl rechts
Ster waarderingRating starRating starSter waarderingSter waardering
9.3/10 van 2422 beoordelingen


Betaalmogelijkheden