Meer inspiratie
 Facebook
 Instagram
 YouTube
 Pinterest
 Fotoactie

Vloeren en kasten op maat?
Voordeelschuifdeurkast.nl
Voordeelvloeren.nl
Voordeellaminaatvloeren.nl

Montagepartner worden
Montagepartner worden?
Wil je montagepartner worden? Of wil je weten wat de voordelen voor jou als professional zijn en wat we voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan even contact op via: info@voordeeldeuren.nl
Stuur een mail

Nieuw  |  voordeelvloeren.nl

Telefoon

Deuren en meer ....


Slotgat of krukgat
Deuren zijn werkelijk overal te vinden en de uitvoeringen lopen uiteen van een simpele kastdeur, een industriële deur tot een kluisdeur die alleen met sleutels in combinatie met een code te openen is. Voordeeldeuren beperkt zich tot binnendeuren, voordeuren, achterdeuren, schuurdeuren, balkondeuren en het deurbeslag wat op de deuren wordt gemonteerd.

Deuren voor binnen | MDF of boarddeur?

Binnendeuren zijn in materiaalkeuze grofweg te verdelen in een MDF of boarddeur. Eigenlijk is dit niet de juiste benaming. De keuze zou een massieve deur (MDF) of holle deur (boarddeur) moeten zijn. De buitenzijde van een deur is vaak een geperste MDF-variant gemonteerd op een frame van houten latten. De deurvulling bij de massieve deur is geen MDF maar spaanplaat waar gaten in geboord zijn om de deur niet te zwaar te maken. De holle deur (boarddeur) is ook vaak een geperste MDF of boardplaat gemonteerd op hetzelfde houten frame maar voorzien van een honingraad vulling van karton. Het karton maakt de deur stevig en houdt de deur mooi vlak, maar wel licht van gewicht.

Heeft een deur een slotgat?

De meeste binnendeuren zijn standaard voorzien van een slotgat. Een slotgat is gefreesd in de kopse kant van de deur en heeft de functie om het bedienend gedeelte in de deur te verbergen. In vaktaal wordt dat een insteekslot genoemd. De hoogte van het slotgat zit op een vaste maat in elke deur in Nederland en de hoogte van het slotgat wordt bepaald door de plaats van de deurklink. Na montage van het insteekslot is de hoogte van de deurkruk exact 105 cm hoog, gemeten vanaf de onderzijde van de deur. Uitzondering zijn zwarte deuren waar vaak achteraf het slotgat voor een extra smal insteekslot wordt ingefreest.

De andere gaten die nodig zijn om het deurbeslag op de deur te monteren zoals een krukgat, sleutelgat en gat voor het bedienen van het wc- of badkamergarnituur moeten tijdens de montage in de deur geboord worden. Svedex is de uitzondering omdat Svedex deuren de deur compleet aflevert met een gemonteerd insteekslot naar keuze. De plaats voor de eventuele gaten is bekend en dus zorgt Svedex direct voor de juiste boringen voor het deurbeslag.

Deuren worden afgehangen met scharnieren die ervoor zorgen dat de deur kan draaien. Stompe deuren worden afgehangen met standaard scharnieren. Een standaard scharnier wordt vastgezet met schroeven in het kozijn en in de deur.
Opdekdeuren worden afgehangen met paumelle scharnieren. Het bovenste deel van een paumelle scharnier is voorzien van een schroefdraad die rechtstreeks in een gat in een opdekdeur wordt gedraaid. Door het scharnier meer of minder in de deur te draaien stel je de deur af in het deurkozijn. Het onderste gedeelte van een paumelle scharnier is leverbaar in diverse uitvoeringen zodat het past op een stalen of houten deurkozijn.

Een mooie paneeldeur of een binnendeur met glas?

Een paneeldeur wordt veel toegepast in slaapkamers, wc of badkamer of een deur voor de meterkast. Een deur met glas wordt vaak toegepast tussen de hal en de woonkamer. Extra licht in de hal is prettig en de extra ruimte die je ervaart bij een binnendeur met glas is fijn. Een paneeldeur is goedkoper dan een deur met glas. De uitvoering van het glas is van grote invloed op de totaalprijs van de deur. Blankglas is voordeliger dan bijvoorbeeld een glas-in-lood raam.

Schuifdeuren

Een deur hangend aan rollen in een rails is een schuifdeur. Het voordeel van een schuifdeur is dat je ruimte bespaart die een draaideur inneemt. Een schuifdeurrail wordt in de meeste gevallen tegen een bestaande muur bevestigd. Alle stompe deuren kunnen gebruikt worden als schuifdeur. Een binnendeur is in de meeste gevallen op de kopse kant van de deur voorzien van een slotgat. Een slotgatstopper is gemaakt om het slotgat in de deur af te dichten.

Opdekdeuren hebben een rand

Inkorten deuren

Een deur is inwendig voorzien van een houtenframe aan alle randen van de deur. Bij een stompe binnendeur is deze 10 mm in te korten aan alle 4 zijden. Bij een opdekdeur is dat niet mogelijk, omdat de deur aan 3 zijde voorzien is van een opdekrand. Een opdekdeur is alleen in de hoogte 10 mm in te korten aan de onderzijde van de deur. De deur is berekend op deze mogelijkheid en zal binnen deze afmeting volledig onder de garantie vallen.

Draairichting deuren

Stompe deuren zijn zowel links als rechts te plaatsen in een kozijn. Opdekdeuren kunnen maar op één manier in een kozijn geplaatst worden door de opdekrand die op de deur zit. Het is dan van belang om aan te geven waar het slotgat en de gaten voor de paumelle scharnieren in de deur gefreesd worden. Bij een gesloten opdekdeurdeur zijn de scharnieren aan één zijde van het kozijn zichtbaar. Kijk naar de deur en zitten de scharnieren links in het kozijn, dan is het een linksdraaiende deur.

Opdekdeuren draairichting

Deuren van hardhout | Multiplex, Meranti of Merbau deur?

Een buitendeur moet veel beter bestand zijn tegen de weersinvloeden dan een binnendeur en moet natuurlijk ook beschermen tegen ongewenst bezoek. Buitendeuren worden aangeboden in diverse soorten hardhout, dit heeft invloed op de prijs en kwaliteit van de deur. Bijna alle buitendeuren worden voorzien van een grondverflaag wat het voordeel heeft dat het afwerken van de deur minder tijd in beslag neemt. Een nadeel daarvan is dat je niet kan zien van welke kwaliteit het hout van de deur is.

Merbau heeft de langste duurzaamheid en is beter bestand tegen weersinvloeden, maar heeft als nadeel dat het zwaar hout is en dat als de deur niet goed is voorzien van verf deze gaat bloeden. Het bloeden van de deur treedt op als er condens of regenwater in contact komt met onbehandeld merbau hout.

Meranti valt ook onder hardhout maar is zachter en lichter in gewicht dan merbau. Meranti is ook geschikt voor buitendeuren mits je deuren volledig via de beschrijving behandeld, aflakt en onderhoud. Meranti deuren zijn meestal voordeliger. De kwaliteit van buitendeuren wordt ook vaak omschreven als hardhout en dan kan je ervan uitgaan dat het Meranti betreft, maar zeker weet je dat nooit aangezien het afgewerkt is met grondverf.

Multiplex buitendeuren zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde lagen hardhout met een aluminiumplaat in het midden om deze deur star en stijf te maken. De kans op krommingen wordt hierdoor gereduceerd. De fabrikant kan de geïsoleerde comfort voordeuren voorzien van groeven, sparingen voor glas en een infrezing voor een deurslot.

De aanduiding massieve hardhouten deur klopt misschien wel, maar de meeste buitendeuren bestaan uit hardhout en een watervast MDF-paneel. De kwaliteit is gewoon goed, maar de deur bestaat niet uit alleen hardhout. In elke omschrijving wordt duidelijk aangegeven wat de opbouw van de deur is en wat de garantietermijn is.

Draairichting buitendeuren

Een buitendeur is niet standaard voorzien van een slotgat, brievenbus of scharniergaten. De reden is dat er 4 draairichtingen bestaan voor buitendeuren, namelijk links en rechts naar binnendraaiende deuren en links en rechts naar buiten draaiende deuren. Bepaal de juiste draairichting.

Een voordeur draait meestal het huis in en is voorzien van een vaste deurknop aan de buitenzijde van de deur en een deurkruk aan de binnenzijde van de deur. Je kan de voordeur vanaf de buitenzijde dan alleen openen met een sleutel. De juiste combinatie van een voordeur en een veilige 3-puntsluiting is dan keuze sleutel bediend.

Een balkondeur of achterdeur draait meestal naar buiten en is voorzien van een deurkruk aan beide zijden van de deur. Makkelijk om in en uit te lopen. De juiste combinatie van een achterdeur en een veilige 3-puntsluiting is dan keuze kruk bediend.

Isolatie glas in de deur

Glas voor een buitendeur is in de meeste gevallen isolatieglas. Glas in lood ruiten worden tussen 2 blankglas ruiten gemonteerd, zodat de uitstraling van glas in lood gelijk blijft, maar de kou buiten blijft en de ramen niet aan de binnenkant beslaan.

Isolatie glas moet op de juiste wijze gemonteerd worden, dat houdt in dat eventuele ventilatiegleuven aan de buitenzijde van de deur zijn gefreesd en dat de glaslatten aan de binnenzijde tegen inbraak en houtrot worden geplaatst. Het glas staat op glasblokjes in de sponning en is zowel aan de buitenzijde als binnenzijde volledig afgewerkt met beglasingskit.

Opdekdeuren hebben een rand


Handig om te weten

Opdekdeuren opmeten Pijl rechts Stompe deur heeft geen draairichting Pijl rechts Verschil tussen een slotgat en krukgat Pijl rechts Zo bestel je een complete deur Pijl rechts Sloten en bewerkingen Pijl rechts Inmeten en montage Pijl rechts Veel gestelde vragen Pijl rechts

Ons team staat klaar om je te helpen

Klantenservice Pijl rechts Showroom Pijl rechts Bezorgen of afhalen Pijl rechts Betaalmogelijkheden Pijl rechts Retourneren Pijl rechts Brochures en video's Pijl rechts
Ster waarderingRating starRating starSter waarderingSter waardering
9.3/10 van 2417 beoordelingen


Betaalmogelijkheden