Wat is een weldorpel?
Een weldorpel is bij een houten deur gemaakt van hardhout. De meest voorkomende houtsoort is meranti of merbau. Een weldorpel heeft een schuine aflopende bovenkant met aan de onderzijde van de dorpel een groef of ronde uitsparing. Een andere naam voor weldorpel is een waterdorpel, deurdorpel of lekdorpel.
Wat doet een weldorpel?
Een weldorpel zorgt ervoor dat het water wat vanaf de deur naar beneden stroomt niet verder kan dan de groef onderin de dorpel. Het lekwater kan niet verder blijven kleven aan de onderzijde waardoor het water verder naar beneden valt op de onderdorpel van het kozijn.
De onderdorpel loopt schuin naar buiten waardoor het regenwater verder naar beneden stroomt en het water niet in huis komt.
Hoe monteer je een weldorpel?
Weldorpels / dorpels worden meestal vanaf de buitenzijde geschroefd, geplamuurd en met verf of lak afgewerkt in de kleur van de voordeur. Het is ook mogelijk de weldorpel vanaf de achterzijde van de buitendeur vast te schroeven. Dit is moeilijker, dan is afwerking aan de binnenkant van de voordeur nodig.
Belangrijk is dat de weldorpel ook vol verlijmd wordt op de onderdorpel van de deur zodat het water niet achter de weldorpel kan komen. De werking zal dan namelijk afnemen met kans op water in de hal achter de deur.
Er zijn ook deuren met een horizontale sparing in de onderdorpel van de deur die 100% waterdicht is als de weldorpel in de groef wordt gemonteerd. Deze dorpels komen weinig voor omdat je dan de buitendeur niet aan de onderzijde kan inkorten.
De standaard buitendeuren die wij verkopen hebben een losse weldorpel zodat je de onderdorpel van de deur kan inkorten en de dorpel op elke hoogte op de naar binnendraaiende deur kan monteren.
Wanneer gebruik je geen weldorpel?
Draait bijvoorbeeld een achterdeur naar buiten open, dan zijn dorpels niet van belang. Het kozijn is zo gemaakt dat water geen kans heeft om naar binnen te komen. Komt er toch water naar binnen is er meestal een probleem van tocht of harde wind recht op de deur waardoor water door kieren naar binnen wordt geblazen.
Een oplossing is dan een slijttochtstrip onder op het kozijn aan de binnenkant te monteren die de tocht en wind tegenhouden en geen water mee naar binnen kunnen nemen. Een andere oplossing is de buitendeur beter af te stellen met de scharnieren en het slot beter te laten sluiten in de sluitkom.
Een voordeur wordt geleverd inclusief weldorpel
Standaard wordt er een weldorpel geleverd bij een nieuwe voordeur. Er zijn verschillende stijlen voordeuren. Bij een klassieke voordeur wordt een weldorpel met klassiek profiel geleverd. Bij moderne deuren een strakke weldorpel en bij tijdloze voordeuren een standaard weldorpel.
Merbau weldorpel model rond (93 cm)
Standaard weldorpel grijs gegrond (93 cm)